Ha tapétáról van szó, akkor a jövendőbeli tulajdonosokat csakis az érdekli, hogy az esztétikus legyen, könnyen feltehető és maximálisan strapabíró.

Ezen adottságokkal remekel a vinyl tapéta, amelyik hazánkban is viszonylag új, de pozitívumai miatt egyre jobban terjed. Az előnyök leginkább a modern gyártási technológiának köszönhetőek, amelyek révén ez huzamosabb ideig megbízható kiegészítő marad. A vinyl tapéta alsó rétegének esetében egy oldalon impregnált, de nem szőtt, rostszálas alapanyagot alkalmaznak. Ez cellulóz és textilrostokból áll, amit kötőanyaggal rögzítenek, ezáltal adott az a rugalmasság, ami megadja a lényeges tartósságot.

A vinyl tapéta legfőbb jellemzői közé tartozik a kopásállás, a tény, hogy nagyon könnyen tisztítható és mosható, sőt, még a fürdőszobában is használható. A pozitívumokat tekintve az sem maradhat ki, hogy a vinyl tapéta szellőzni is tud, ugyanis nagyfokú levegő és vízpára áteresztő képességgel bír, emellett pedig igen jó hang- és hőszigetelő is egyben. Ezért is annyira kedvelt tapétatípus ez.