Teljesen érthető, hogy sokan nincsenek megelégedve a számítógépekbe és laptopokba szerelt hangkártyával, hiszen azok átlagos hangminőséget nyújtanak. Sokan gondolkoznak el a használt DAC megrendelésén és használatán, ami érthető. A gond azzal van, hogy az alaplapra integrált chip túlságosan sok zavart szed össze a környező áramkörökből. Ennek az eredménye pedig, hogy a PC-k és notebook-ok integrált hangkimenete a dinamikában nem erős, igen mosott, illetve középszerű zenei élményt garantál.

A használt DAC, főleg az USB modell, nagymértékben tudja javítani a hang színvonalát, hiszen ez egy külső hangkártyaként funkcionál. A használt DAC legfontosabb célja, hogy a gépről kiküldött, aszinkron USB digitális adatot analóg jellé alakítsa át. Az eszköz egyik fő pozitívuma, hogy az audio jelet megkíméli az adott számítógép belső áramkörében keletkező zavaroktól.

Egy magas minőségű használt DAC azért nagy kedvenc, mert tisztább, nyíltabb és sokkal élvezhetőbb hangélményt biztosít. Arról az előnyről sem lehet megfeledkezni, hogy ehhez megvehető az a DA konvert, ami több ki- és bemenettel rendelkezik. Manapság ezek az eszközök nem csupán számítógépekhez használhatóak, hanem megannyi Apple termékhez is.

A CAT kábelek fontosság a hifi rendszerekben

Az elmúlt 20 évben hihetetlen változáson ment át az a folyamat, ahogy az ember hozzájut a digitális médiához, legyen az bármilyen formátumú. A hangrendszerek, szabályok és protokollok szempontjából lényegesek a CAT kábelek és az Ethernet is. Miben rejlik a kettő kapcsolatának sikere?

Nos, az Ethernet vezetéken továbbított audio jel kihasználhatja a CAT kábelek átlagosnál magasabb sebességét, alacsony időkésését és jelentős jelkapacitását. Emellett az is jó tulajdonság, hogy a CAT kábelek nagyon alacsony jitter adottsággal bírnak.

Amikor az otthoni házimozi vagy hifi rendszer kialakítása a cél, egyáltalán nem szükséges több tíz méteres CAT kábelek mellett dönteni. Sokkal jobban jár az ember, ha a streamer/lejátszó és router vagy switch közötti szakaszra koncentrál, hiszen mégiscsak ez a legfőbb része az egésznek.