Az új nem mindig azt jelenti, hogy a modern kinézethez igazodik. Az új általában a most elkészített dolgokra értjük és arra, hogy milyen technológiával viszik azt véghez. Gyakori, hogy az új építésű lakás követi a régimódi trendeket pár extrával felszerelve. Sokan már a természetből használnak csak alapanyagokat vagy le nem bomló, nem természetes anyagokat vonnak be az építkezésbe.

Egyes lakások az ókori mintákra épülnek, amolyan vályogház stílusban. Ez a fajta új építésű lakás nagyszerű készítmény, hiszen a természetes dolgok bevonásával úgy beleillik a környezetébe, hogy szinte eggyé válik velük. A modern vályogházak sokasága épül már, ahol sokszor a falakat pillepalackokkal töltik fel, így is felhasználva a le nem bomló anyagokat.

Az ilyen stílus egyre kedvezőbb az emberek körében, hiszen nagyon olcsón ki lehet alakítani és nem kell a sok szakmai értelem hozzá, sem daru, sem más elektronikai cikk, csak pár erős kéz és kitartás. A természeti céllal készített házak másik nagyszerű példája a rönkházak, amelyek méltóak az új építésű lakás névre. Ezeket már profi szakemberek végzik el.

Csak a faanyag felhasználásával olyan házakat építenek, amelyeket mindenki megbámul. Ilyen helyekre már használnak komolyabb technológiát is, mint például a vízgyűjtőrendszer vagy a napkollektor. Az új építésű lakás nemcsak azt fedi, hogy betondzsungelt hozunk létre, lehetnek azok sokkal természetbe illőbb és környezetbarát épületek is. A környezetünk elhagy előbb-utóbb, ha nem bánunk jól vele. Óvjuk hát és vigyázzunk, mert a Földből csak egy van!