Sci-fi, fantasy, kalandfilm és mitológiai elemek, ebből áll össze az egyik leghíresebb filmsorozat, a Csillagok háborúja. A hatrészes Star Wars gyűjtemény első része 1977-ben jelent meg és azóta a filmeken kívül, számítógépes játékok, irodalmi művek, tévéfilmek, rajzfilmek sokasága követte.

A cselekmény időrendi sorrendje nem egyezik meg a részek megjelenési sorrendjével, tehát az elsőnek megjelent rész az „Új remény”, a negyedik résznek felel meg. Ezt követi „ A birodalom visszavág”, „A jedi visszatér”, majd 1999-ben megjelenik a „Baljós árnyak”, ami az eredeti trilógia cselekménye előtt kb. 30 évvel játszódik és ennek a folytatásai, a „Baljós Árnyak”, meg „A Sith-ek támadása”.

A Star Wars gyűjtemény szülőatyja George Lucas, aki gyermekeknek szánta a filmet, sok mesével és kevesebb tudománnyal, tehát minden rész úgy kezdődik, hogy „réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban…”. A film cselekménye idegen világokban játszódik, a szereplők nagy része nem ember, hanem idegen fajokhoz tartoznak, vagy éppen droidok. Az első rész bemutatásának 20. évfordulójára az első három részt újra kiadták, olyan speciális effektusokkal feljavítva, amelyek az eredeti film készítésekor még nem voltak lehetségesek.

A Star Wars gyűjtemény persze folyamatosan bővül. Skóciában kezdődött el a 7. rész forgatása, ami 2015 telén kerül majd a mozikba, „Az ébredő erő” címmel. A gyártók azt tervezik, hogy ezután is minden évben lesznek újabb filmek, amelyek már nem a sorozat folytatásai, hanem egy-egy szereplő története áll majd a középpontban.