Sokszor lenne szükség egy-egy tér felosztására, vagy két helyiség összenyitásába, de ez fix fal és hagyományos térelválasztók, ajtók esetében nem megoldható. Azonban, egy műanyag harmonika ajtó beszerelésével ez többé nem jelenthet gondot, hiszen bármikor el lehet húzni vagy be lehet csukni, ha éppen úgy előnyösebb.

Kiváló megoldás, ha az otthoni íróasztalunk a nappali vagy a hálószoba részét képezi, hiszen ha csendre vágyunk, akkor a műanyag harmonika ajtó megadhatja ezt nekünk. Amikor pedig nem dolgozunk, akkor nyugodtan elhúzhatjuk, hogy nagyobb, világosabb legyen a tér.

A konyhában is remekül hasznosítható, hiszen a műanyag harmonika ajtó nem fogja átengedni az étkező részbe a különféle szagokat, de tálaláskor sokkal kényelmesebb lesz, ha el lehet húzni azt, illetve vendégek fogadása esetén is praktikus.

Ugyanakkor, azon esetekben is ez a legjobb választás, ha más típusú ajtó nem férne be vagy szeretnénk helyet nyerni. Hiszen nincs szükség egy egész ajtónyílásnyi térre ahhoz, hogy használjuk, mivel teljes szélességében lehet mozgatni.