Minden munkahelyen más-más elvárásokat támasztanak az alkalmazottakkal szemben, ami főleg a munkások védelmére, a munkamorál növelésére és a hatékonyság fokozására szolgálnak. Van olyan munkahely, ahol előírás a munkaruházat viselése, hiszen így nagyobb biztonságban tudják végezni a dolgukat az alkalmazottak.

Ilyen esetben a cég biztosítja a dolgozók számára a megfelelő viseletet, aminek meg kell felelnie néhány szempontnak. Először is védenie kell a munkás épségét, hiszen ez a legfontosabb feladata.

Ugyanakkor a munkaruházat kényelmes és strapabíró is kell legyen. A hatékonyság rovására mehet, ha kényelmetlen viseletben kell dolgozni egész nap. Elvonja a figyelmet egy szorító cipő, ezért nem halad úgy a termelés vagy sok hibát vét a dolgozó, tehát sok lesz a selejtes termék.

A nehéz fizikai munka során, a munkaruházat is nagy megpróbáltatásnak van kitéve, ezért fontos, hogy bírja a gyűrődést. Az ilyen öltözeteket ezért erős, jó minőségű anyagokból készítik. A tönkrement munkaruházat ugyanis szintén akadályozhatja a munkavégzést.