Nagyapáink házában még mindig megtaláljuk a jó öreg faajtókat, amelyek ütött-kopottak, de ha az ember rájuk néz, rögtön összeköttetést érez a természettel. Napjainkban a fenyő ajtók nagyon divatosak, főképp a Borovi változatokból készültek.

A Borovi fenyőnek markáns sárgás-barnás a színe, dúsan erezett és gyantában gazdagabb, amely tulajdonságai lehetővé teszik, hogy igazán minőségi beltéri fenyőfa ajtók készülhessenek az igényes vevőknek. A nyersanyagot asztalosmesterek gondos munkájával és némi gépi segítséggel változtatják ajtóvá.

Természetesen, előbb minőségi ellenőrzésnek vetik alá, majd kellő hosszúságúra toldják, gyaluk segítségével lesimítják a felületét, aztán végül tömbbe ragasztják. Kellő méretre vágják aszerint, hogy ajtólap elemeket állítanak elő vagy esetleg valami más.

A gyors bemutatásból kiválóan látható, hogy a mostani fenyőfa ajtók külseje változott, de a szerves alapanyag és a nagyapáink idejéből megmaradt minőségi munka, amivel a mesterek megformálják, ugyanúgy megmaradt.