A mindennapi élet szerves részét képezi a bank. Manapság mindenki bankol valamilyen formában, tehát folyószámlát vezet, bankkártyát, esetleg hitelkártyát használ, illetve rendelkezik valamilyen hitellel, kölcsönnel.

A hitelkalkulátor egy programozott algoritmus. Ezt minden bank használja, hogy ügyfeleik könnyen kiszámolhassák leendő hitelkonstrukcióikat. Valamint számos olyan vállalkozás működik, amelyek összegyűjtik a bankok hitelajánlatait és a hitelkalkulátor segítségével kiszámolják, hogy az egyénileg megadott finanszírozási képességek alapján, melyik bank terméke lehet a legkedvezőbb. Aki tehát szeretne valamilyen formában hitelhez jutni, érdemes először valamilyen hitelkalkulátor algoritmust kipróbálni, amivel konkrét tájékoztatást kaphat arról, hol és milyen hitelt igényelhet.

Természetesen tisztában kell lenni a kívánt összeg nagyságával, valamint a rendelkezésre álló hitelfedezet mértékével. Ez lehet akár a fizetés, de többféle ingóság vagy ingatlan is képezhet megfelelő fedezetet egy kölcsön ügylet során.