Amikor különböző tünetek miatt panaszkodunk, az első dolog általában az, hogy az interneten utánanézünk az eredetének vagy annak, hogy mégis mire utalhat. Annak ellenére, hogy ez egy remek lehetőség a gyors információcserére, nagyon sok oldal más és más információkkal szolgál, amelyek megtéveszthetik az embert.

Ha például megvizsgáljuk az IBS, vagyis az irritabilis bélszindrómát, akkor bizonyára számos olyan oldalt fogunk találni, amelyek különböző tünetekkel ijesztgetik az embereket. Aggodalomra azonban semmi ok. Mi megkönnyítjük a dolgát, és leírjuk azokat a jeleket, amelyek további vizsgálatokat igényelnek. Ha tehát IBS-re gyanakszik, akkor bizonyára a következőket tapasztalja: emésztési gondok gyötrik, vagyis puffadás vagy reflux, esetleg hasmenés.

Ugyanakkor mentális problémák is jelentkezhetnek. Ide tartozik például a depresszió vagy a szorongás, amit nem szabad elhanyagolni, hiszen nem múlik el magától. Az antibiotikumok helytelen fogyasztása is okozhat IBS szimptómákat, amennyiben felelőtlenül használjuk, és nem egészítjük ki a kezelést probiotikummal. Aki folyamatosan stresszes környezetben van, annak ajánlatos egy kis időt szánnia magára, hiszen nem tesz jót az egészségnek.

A testi és lelki tünetek között mindig is szoros összefüggés volt. Az IBS jele lehet még a különböző bőrproblémák megjelenése is, ekcéma, pattanások stb. Ha bármelyiket is hosszabb ideig tapasztalja, vagy akár egyszerre több tünet jelenik meg, akkor nem kell azonnal megijedni és mindenfélét összeolvasni az interneten. A legjobb megoldás az, ha felkeresi az orvosát. Amennyiben kiderül, hogy IBS-től szenved, vegye fel velünk a kapcsolatot, mert segíthetünk Önnek!