Világviszonylatban nagyütemben fogynak a fosszilis fűtőanyagok és a készletek kimerülése egyre jobban fenyeget. A nagyhatalmak kormányai ezért fokozottan figyelnek a zöldenergia fokozatos bevezetésére. Európa szinten a 2020-as évekre szeretnék elérni az össztermelésnek a 20%-os arányát. A napenergia felhasználását a napelem biztosítja. A naperőmű működési elve a feltalálása óta nem sokat változott, csupán egyre jobb minőségű alkatrészekkel látják el, hogy a lehető legjobb hatásfokot érjék el általa.

A naperőmű legfontosabb eleme a napelem, ettől az alkatrésztől függ a legnagyobb mértékben, hogy hány százalékban képes átalakítani a Nap sugárzását. A nap Magyarország területén, átlagosan 2000 órát süt, ha ezt az energiát veszteség nélkül sikeresen átalakíthatná valaki, akkor az egész ország energiaigényét gond nélkül megoldhatná.

A valóság azonban, hogy a legfejlettebb technológiák mellett is, a naperőmű csupán a 18-20%-át képes ennek az energiának átvenni. Ennél jobb eredményeket csak laboratóriumi körülmények között értek el egy Gallium-Arzenid napelem segítségével, ami az űrprogramok számára volt kifejlesztve. Az általánosan használt szilícium bevonatos napelem azonban megbízható, hosszú évekig képes üzemelni és szolgálni a naperőművet. Azt is figyelembe kell vegye a vásárló, hogy ez egy hosszú távú befektetés és ha a garanciális feltételeket biztonságban szeretné tudni, akkor olyan céget kell választani, amelyik 10 év múlva is létezni fog. Csak megbízható forrásból és garantált terméket érdemes vásárolni!