Egyre inkább terjednek el azok a napenergiára összpontosuló rendszerek, amelyek nem csak hatékonyak és magas teljesítőképességgel rendelkeznek, hanem igazán olcsók is. Az elmúlt évtizedekben a napelem árak csökkenésnek indultak, aminek köszönhetően egyre többen döntöttek úgy, hogy ezt a megoldást választják. De pontosan miért éri meg ezt a rendszert választani, mivel jobb ez, mint a hagyományos energiatermelő eszközök? Az egyik legfontosabb tényezőnek az energiaszolgáltatótól való függetlenség számít.

Ezáltal nem kell attól tartani, hogy jövőre nő az áram ára, többe fog kerülni a gáz, vagy a fa köbméteréért kell majd másfélszer annyit kiadni, mint tavaly. Amelyik házon már ott ragyog a napelem, az biztos lehet benne, hogy a saját energiatermeléséért felel, amelyik a rendszernek köszönhetően mindig adott. A napelem árak alacsony jellege mellett azt sem szabad kifelejteni, hogy ez a berendezés mindig garantálni tudja a kifogástalan eredményt. A hatékonyságnak köszönhetően a háznak mindig lesz elegendő villamosenergiája.

Azonban mielőtt bárki is belekezd a kialakításba, felmerül a napelem megtérülés téma. Sokan kérdezik a szakembereket, hogy valóban megéri-e felszerelni ezt a berendezést, és ha igen, mennyi idő után térül meg a befektetett összeg? A legkomolyabb rendszerek akár tíz év után is visszahozhatják azt a pénzösszeget, amelyet a tulajdonos a rendszerre költött. Ez egy hihetetlen ténynek számít, hiszen a tíz év lejárta után a lakástulajdonos már csak magának termel, és az anyagiakat tekintve csak spórol.

Nem árt azonban azt is tudni, hogy a megtakarítás kiszámítását egyszerűen ki lehet elemezni. Például napelem rendszer árát összevethetjük a megtermelt áram mennyiségével. A komolyan, pontosan megtervezett napelemes rendszert tekintve az előállított energia mennyisége a fogyasztott energiával egyenlő. Ezáltal semmilyen pénzmozgás sem keletkezik a fogyasztó és a szolgáltató között az elszámolás alatt. Ez pedig a tulaj számára mindenképp pozitív, hiszen a napelem megtérülés még hamarabb mehet végbe.