Több oka is lehet a kávéfogyasztásnak. Egyeseknek szükségük van a napindító koffeinlöketre, mások csak az íze miatt fogyasztják a kávét. A koffeinmentes kávé az utóbbi csoportnak lehet jó megoldás. Főleg azok örülnek az ilyen termékeknek, akik valamilyen szív vagy érrendszeri problémával küzdenek.

Számukra ugyanis a koffein fogyasztása nem tesz jót. A kávéról lemondani azonban nem egyszerű feladat. Sokan a kávézással töltött időt használják ki a barátokkal, családtagokkal töltött reggeli beszélgetésekre.

Egy csésze kávé mellett meg lehet vitatni az elmúlt nap eseményeit, vagy a mai nap további teendőit. A koffeinmentes kávé ízében nagyon hasonlít a hagyományos kávéhoz, így nem okozhat nagy gondot az átállás azoknak sem, akik nincsenek hozzászokva.

Az elkészítésében sincs semmi különbség, így bármelyik kávéfőző alkalmas a megfőzésére. A koffeinmentes kávé tulajdonképpen tartalmaz koffeint, csak annak igen kicsi a koncentrációja. Így a leszokó félben lévőknek is segít a folyamatos koffein megvonásban.