A látás romlását sok tényező okozhatja. A sok tévézés, számítógépezés is szerepet játszik ebben, de genetikai okai is lehetnek a szemproblémáknak. Ugyanakkor az időskori szembetegségek is látásromláshoz vezetnek. A látás javítására több módszer is létezik. A szemüvegek mellett a kontakt lencse is egyre népszerűbb, főleg a fiatalabbak körében.

Sokan azért döntenek a kontakt lencse mellett, mert az kevésbé feltűnő, mint egy szemüveg. Mások egyszerűen nem tudják megszokni a szemüveg viselését és ezért inkább lencsét hordanak. Bár a kontakt lencse zavaró lehet az első napokban, de egy-két hét után hozzá lehet szokni, aztán már fel sem tűnik a jelenléte.

A behelyezése és a kivétel igényel némi gyakorlást, de hamar meg lehet tanulni a helyes használatát. Azután már rutinfeladatnak tűnik behelyezni, illetve eltávolítani. Ezeknek a termékeknek rengeteg típusa létezik. A klasszikusnak számító kemény lencsék mellett, ma már léteznek lágyak is, amelyek szilikon-hidrogélből készülnek. Ezek jobban áteresztik a gázokat és a nedvességüket is hosszabb ideig megőrzik.

Ez azért fontos, mert így a szaruhártya is elég oxigénhez jut a lencséken keresztül, ugyanakkor nem szárad ki olyan hamar a szem. A színes kontakt lencse főleg azoknak való, akik szeretnének más külsőt maguknak. Ez a szem színét változtatja meg, de olyan is van, amelyik csak jobban kiemeli az eredeti színét, de észrevehető változást okoz. A használati időtől függően, van napos kontakt lencse, de 2 hétig hordható és hónapos lencséket is beszerezhetünk.