Rengeteg szempont miatt kötelezőnek bizonyul a hőszigetelés, amely nem csak a falakra vonatkozik, hanem a tetőre, padlóra és nem utolsósorban a nyílászárókra is. A hőszigetelő üveg alapvető jellegét nem csak a hozzáértők, szakértők támasztják alá, hanem bizony az Európai Unió irányelve is, amely nyíltan állítja, a szigetelést garantáló nyílászárók minden tekintetben pozitív megoldásnak bizonyulnak.

A hőszigetelő üveg egyik legfontosabb kvalitása, hogy abszolút energiatakarékos eszköznek bizonyul, ugyanis ennek köszönhetően a lakás, ház tulajdonosa sokkal kevesebb energiahordozót kell majd felhasználjon, legyen az szén, fa vagy épp az igen elterjedt gáz. Ezért is nevezhető ez költséghatékonynak is, hiszen rengeteget tud spórolni úgy az ember, hogy a hőszigetelő üveg legmodernebb változatai mellett dönt, lecserélve a régi, elavult modelleket. A változás már egy hónap után érződik, azonban ha a tulaj az egyéves összegzést tekinti meg, valóban kiderül, hogy több százezer forintot is meg lehet takarítani a legprofibb ablakokkal.

Nyilvánvalóan a hőszigetelő üveg nem mindig volt ennyire korszerű, megbízható és modern. Rengeteget változott az elmúlt harminc évben ez az eszköz, és ennek a modernizációnak köszönhetően elérhető a kielégítő szigetelés. Például a 70-es, 80-as években igen elterjedt volt az úgynevezett thermoplán üveg, ami az akkori korszakhoz viszonyítva mindenképp modern volt. Ez a modell két vagy több síküveg lapból álló üvegtermék volt, amelyben az üvegtáblákat lezárt levegő vagy gázréteg választja el egymástól, teljes mértékben légmentes módon.

A biztos siker érdekében ezeket a hőszigetelő üveg típusokat butil szalaggal ragasztották a távtartó kerethez. A maximális hatékonyságot pedig a kétkomponensű ragasztóanyaggal történő körbezárás garantálta. Ez akkoriban igen korszerű és hatékony volt, azonban manapság már sokan csak alap hőszigetelő üveg névvel illetik, ugyanis a mostani követelményeknek, igényeknek nem igazán felel meg. Manapság már roppant profi hőszigetelő üveg fajták szerezhetőek be.