Életünk során számtalan betegséggel szembesülhetünk, egyeseket könnyen lehet kezelni gyógyszerekkel, míg másokat, mint például a szürkehályogot (cataractát) kizárólag műtéti beavatkozás útján. A betegség a szemlencse elhomályosodását jelenti, ami fontos szerepet játszik a szem fénytörésében, képessé teszi arra, hogy közelre és távolra egyaránt jól láthassunk.

Bővebb információért látogass el Dr. Nagymihály Attila oldalára! A szürkehályog esetén a látás egyre romlik, szemüveggel/kontaktlencsével vagy gyógyszerekkel nem lehet javítani az állapoton. Nagyon kellemetlen tüneteket produkál, az érintett személy homályosan lát, elhalványulnak a színek, túlzottan élesnek érzi a lámpák, reflektorok fényét, éjszaka kimondottan rosszul lát.

Előfordulhat kettős- vagy többes látás egy szemen, illetve az is a szürkehályog jele lehet, ha gyakran változik a szemüveg vagy kontaktlencse dioptriája. Természetesen, a felsorolt tünetek egyéb szembetegség fennállásakor is jelentkezhetnek, de rendkívül gyakoriak a cataracta kialakulása esetén.

Ha a tünetek közül észlelsz néhányat, akkor gyanakodhatsz szürkehályogra és minél előbb ajánlott felkeresned egy szemész szakorvost. Mivel az állami intézményekben hosszú a várólista, úgy meglehet, hogy magánrendelésre leszel kénytelen menni. Nincs mit tenni, hiszen több hét vagy hónap késés miatt sokat romlik a szem állapota.

Hová érdemes menni?

Dr. Nagymihály Attila szemész szakorvos felkeresése azért ideális választás, mert nagy szakmai tapasztalattal rendelkezik a látásjavító szemműtétek területén. Eddig több mint 10 000 szürkehályog műtétet végzett el a doktor úr. Nem kell félned az operációtól, mert a beavatkozás teljesen fájdalommentes, az érzéstelenítést is hatékony szemcseppekkel végzik, még injekciót sem kapsz.

A szakember nagy tapasztalatának és a minőségi, korszerű technológia használatának köszönhetően, a szürkehályog műtét kockázata minimális. Az eljárás során az elszürkült szemlencséket a szakember eltávolítja és a helyükre speciális műlencsét ültet be. A későbbiekben ezek a műlencsék fogják biztosítani számodra a tökéletes látás élményét. Többféle műlencse létezik, a trifokális, nyújtott fókuszú, valamint egyfókuszú, más néven monofokális.

Mindegyik kombinálható tórikus, azaz cilinderes korrekcióval, szükség esetén. A trifokális műlencse biztosítja az éleslátást távolra, középtávolságra és közelre is, viszont azoknak a személyeknek, akiknek nehezebben megy a neuroadaptáció, továbbra is szükségük lehet kisdioptriás munkaszemüvegre monitortávolsághoz. A nyújtott fókuszú lencsék távolra és középtávolságra adnak jó látásélményt, viszont közelre szükséged lesz olvasószemüveg használatára.

A monofokális műlencsék viszont már csak egy bizonyos fókusztávolságra (távolra) képesek éleslátást biztosítani, úgyhogy, ha ezt választod, akkor a többi távolságra szemüveget kell majd viselned. A különböző műlencsékről részletes leírást olvashatsz a drnagymihaly.hu honlapon. Érdemes alaposan tájékozódnod, mielőtt szürkehályog műtétet végeztetnél.