Az épületgépészetnek egyik fontos területe a fűtésrendszerek. A modern fűtéstechnológiai megoldások között szerepel a megújuló energiaforrások által biztosított energia, úgy mint a levegő, szél és napfény. A geotermikus hőszivattyú az egyik legmodernebb fűtési megoldásnak számít manapság.

A rendszer alapvetően a környezeti levegő hőenergiáját használja fel fűtésre és használati meleg víz előállítására. Ez a megoldás nagyszerűen és rendkívül energiatakarékosan működik, akár a nagy téli hideg időszakban is, igaz, ilyenkor szükség van némi elektromos áram rásegítésre is. A geotermikus hőszivattyú igazi rezsicsökkentő tényezőt jelent a háztartásoknak. Rendkívüli hatásfokkal dolgoznak, a használati meleg víz előállítására szolgáló energia akár 75%-át a környezetből nyeri a rendszer. A geotermikus hőszivattyú használatával jelentős mértékben csökkenthető a háztartás rezsi számlája.

Elmondható, hogy a hagyományos gázkazánokhoz képest, akár 40% megtakarítást is elérhetünk, ami lássuk be, jelentős összeget jelent, még havi szinten is. Egy ilyen jellegű beruházás esetén, a már meglévő csővezeték rendszert sem kell újra cserélni, hanem csak magát a geotermikus hőszivattyú gépezetet kell telepíteni és máris működésre kész. A rendszer számos előnnyel szolgál, a kedvezőbb havi költségeket figyelmen kívül hagyva is.

A geotermikus hőszivattyú új és régi, használt lakások esetén, utólag is beszerelhető. A rendszer tökéletesen kiválthatja a kazánt, klímát és a meglévő bojlert is. Továbbá, a rendszer adott esetben csatlakoztatható más megújuló energiaforráshoz, például napelemhez. Ezen kívül, a geotermikus hőszivattyú alkalmas okosotthon rendszerbe kötésre is, azaz interneten keresztül bárhonnan szabályozható a működése, vagyis bármikor és bárhonnan beállítható a kíván hőmérséklet. A rendszer megfelel a környezettudatos életmódnak is, hiszen csökkenti az energiafelhasználást és a széndioxid kibocsájtás mértékét is. A rendszer ára valamivel magasabb a hagyományos rendszerekhez képest, viszont sokkal többet nyújt, sokkal gazdaságosabban.